Yleisimmät kysymykset


Mikä ihmeen osuuskunta?

Osuuskunta on yritys siinä missä muutkin yritysmuodot. Osuuskunnan suurena etuna on se, että et yritä yksin vaan osuuskunta on oma yhteisö, jossa sinun ei tarvitse yksin kantaa yrittäjyyteen liittyviä riskejä ja velvoitteita – osuuskunnan hallinto hoitaa byrokratian puolestasi.

Osuuskuntaan liittyy liittymismaksu, jolla on tarkoitus sitouttaa ja saada aktivisia jäseniä toimintaan. 


Kenelle osuuskunnan jäsenyys sopii?

Osuuskunnan jäsenyys sopii erityisen hyvin oman osaamisen myyntiin. Jos kaikki yrittäjyyteen liittyvät kiemurat kuten esimerkiksi viranomaisvelvoitteet ja taloushallinto ovat hebreaa ja haluat keskittyä oman työsi tekemiseen – siihen minkä parhaiten osaat – on osuuskunta erittäin hyvä vaihtoehto. 

Olemme sulkeneet tiettyjä aloja pois valikoimistamme (mm. rakentaminen sekä tietyt luvanvaraiset ammatit/alat). Olethan yhteydessä info@heimoosk.com, jos et ole varma voiko oman alasi töitä tehdä osuuskunnan kautta.


Mitä kuluja jäsenyydestä tulee?

HEIMO Oskin liittymismaksu on 99 euroa. Liittymismaksu sisältää osuuspääomamaksun, joka on 50 euroa – osuuspääomamaksu palautetaan jäsenyyden kestäessä vuoden (jäsenyyden päättymisen yhteydessä).

Ainoa kulu jäsenyyden aikana on hallintokorvaus, joka peritään toimeksiannoista (4%).


Mikä ihmeen hallintokorvaus?

Hallintokorvaus (ts. palvelupalkkio) peritään laskutettavista laskuista (hallintokorvaus on 4%). Hallintokorvaukset käytetään osuuskunnan yleisten hallinto- ja palvelukulujen kattamiseen.


Miten HEIMO Osk toimii?

HEIMO Osk on työosuuskunta, jonka tarkoitus on tarjota palveluita jäsenilleen kustannustehokkaasti sekä parantaa työmahdollisuuksia. HEIMO Oskin jäsenenä et ole yrittäjä, vaan palkansaaja.

Yritykset/jäsenet tekevät toimeksiannot HEIMO Oskin kautta, joka hoitaa sopimukset, palkanmaksun, lakisääteiset velvoitteet, laskutuksen sekä myös mahdollisen karhuamisen/perinnän.

HEIMO Oskilla on myös sisäisiä hankkeita ja projekteja, joihin työllistetään ensisijaisesti jäseniä. 


Miten HEIMO Osk eroaa esim. laskutuspalveluista (kevytyrittäjyys)?

Suurin ero on status – eli työosuuskunnassa työt tehdään työsuhteessa osuuskuntaan eli olet palkansaaja/työntekijä. Kevytyrittäjyydessä sinut tulkitaan helpommin yrittäjäksi.

Osuuskunnan jäsenenä palkastasi maksetaan TYELiä eli olet palkansaaja kun taas kevytyrittäjyydessä palkkioistasi tulee maksaa YELiä. Osuuskunnan jäsenenä voit kuulua oman alasi liittoon ja kerryttää ansiosidonnaista. 

Jäsenemme on myös vastuu- ja työtapaturmavakuutettuja.


Olenko työsuhteessa HEIMO Oskiin?

Työtä tehdään HEIMO Oskin lukuun sekä työsuhteessa HEIMOon. 

Verohallituksen palkkaa- vai työkorvausta ohjeen mukaan osuuskunnan kautta tehtävä työ on työsuhteista.

Työttömyyskassat ja TE-toimistot ratkaisevat kuitenkin asian itsenäisesti, joten ennen liittymistä kannattaa selvittää työttömyysasemansa itse ko. viranomaisilta.


Voinko liittyä työttömyyskassaan tai kerryttää ansiosidonnaista?

Kun olet työsuhteessa Osuuskuntaan voit kerryttää ansiosidonnaista. Jos et ole vielä minkään liiton tai kassan jäsen voit liittyä esim. YTK:aan kun työsuhteesi osuuskuntaan astuu voimaan. YTK:n  sivuilta voit käydä tutustumassa jäsenyys- ja työssäoloehtoihin.


Direktio-oikeus

Työntekijämme sitoutuu tekemään työtä HEIMO Osuuskunnalle, tämän johdon ja valvonnan alaisena, sovittua korvausta vastaan kuuliaisesti (nk. kuuliaisuusvelvoite, Työsopimuslaki 3:1§). Direktio-oikeutta ei ole toimeksiantajan ja työnsuorittajan (eli osuuskunnan jäsenen) välillä.

HEIMO Osuuskunta koordinoi ja valvoo toimeksiantojen sisällön ja että ne noudattavat työlainsäädäntöä (mm. työn hinnoittelun, mahdolliset luvat, työajat ja niiden seuranta). Toimeksiantosopimukset allekirjoittaa toimeksiantaja (yritys) sekä toimeksisaaja (osuuskunta).

Osuuskunta valvoo jäsentensä töitä – mm. projektiseurantajärjestelmän sekä tuntiraportin avulla.


TE-palveluiden asiakkuus?

HEIMO Osuuskunta hoitaa työnantajana työnantajan vastuut ja velvollisuudet: työsopimukset, työaikakirjanpito, palkkakirjanpito sekä ilmoitukset viranomaisille. Osuuskunta on vakuuttanut työntekijänsä työtapaturma- ja vastuuvakuutuksella sekä työnantajan lakisääteisellä työttömyysturvavakuutuksella, ammattitauti- ja kuolemanvaravakuutuksella.

Palkkakirjanpitoon kuuluu mm. työntekijän ennakonpidätys ja TYEL-maksujen sekä muiden palkan sivukulujen (Sotu) maksaminen. (Kumppanit: IF, Elo & Turva). Lakisääteisestä työterveydestä vastaa Lääkärikeskus MedFin.


Mitkä laskutus/maksutavat Osuuskunnalla on käytössä?

Käytössämme on laskutustoimeksianto (laskut pyrimme lähettämään asiakkaillemme 1-2 arkipäivän sisällä), SumUp-maksupääte, jonka saat osuuskunnan jäsenenä käyttöösi maksutta (SumUp Air + lataustelakka, arvo 39e) sekä Osuuskunnan verkkokauppa, jonne voit laittaa myyntiin esim. omia kursseja/valmennuksia.


Mitä vähennyksiä voin tehdä Osuuskunta työskentelyn kautta?

Koska olet palkansaaja voit tehdä omassa henkilökohtaisessa verotuksessa vähennyksiä. Yleisimpiä vähennyksiä ovat työhuonevähennys, matkakulut sekä tulonhankkimismenot (esim. työkalut, tietokone ja nettiyhteydet). Lue lisää Verottajan sivuilta.

Voit saada käyttöösi tietyin edellytyksin vähennyksiä toimeksiantojen yhteydessä (mm. matkakulut tai materiaalihankinnat), jos olet sopinut asiakkaan kanssa ko. vähennysten lisäämisestä laskuun.


Mistä palkka muodostuu?

Palkkasi lasketaan toimeksiantojen alv.0% summasta.

Tästä vähennämme työstäsi muodostuvat kulut (mm. palkansivukulut), jonka jälkeen tilitämme sovitusti palkan joko heti tai kerran kuukaudessa.

HUOM! Arvonlisäveroa ei tule sekoittaa työkustannukseen tai palkanmaksuun (kyseessä yritysten välinen vero). Palkkalaskelmasta näet mallin tästä (sivun alaosassa): https://heimoosk.com/liity/


Voinko vähentää alv:n / miten onnistuu alv. 0% palveluiden myynti?

Toimeksiantoihin lisätään aina alv. (poikkeuksena tietyt tilanteet – mm. EU-myynti), koska osuuskunta on alv-velvollinen. Esim. jos työkustannukseksi on sovittu 1000e lähetämme yritykselle 1240e laskun, josta yrittäjä voi vähentää omassa yritystoiminnassaan alv.:n osuuden ja vastaavasti me tilitämme sen verottajalle.

Palkansaajana sinä et voi vähentää alv:a – toisin kuin esim. toiminimellä tai kevytyrittäjänä. Arvonlisävero on yritysten välinen vero.

Osuuskunnassa ei ole arvonlisäverosta vapaata toimintaa (esim. terveyden- ja sairaanhoitoalan toiminta tai sosiaalihuollon palvelut).

 


Täyttääkö HEIMO Tilaajavastuulain määrittämät lakisääteiset velvoitteet?

Tilaajavastuulailla pyritään torjumaan harmaata taloutta ja estämään sellaisten alihankkijoiden käyttö, jotka eivät huolehdi velvoitteistaan – me HEIMOssa pidämme tärkeänä, että yhteistyökumppanimme voivat luottaa meihin! Käytössämme on Luotettava Kumppani -palvelu, josta näet ajantasaiset tiedot velvoitteidemme suorittamisesta.


Onnistuuko verkkokurssien ja valmennusten myynti Osuuskunnan kautta?

Osuuskunnalla on käytössä oma verkkokauppa, jossa voit tarjota omaa osaamistasi oli se sitten verkkokurssi, valmennus tai vaikkapa lahjakortti.

Teemme yhteistyötä myös mm. HR ComComin kanssa. Jäsenillemme tarjolla huima etu palvelun käyttöön. Käy kurkkaamassa tarjonta ja alat joille ko. alusta soveltuu.


Onnistuuko kotitalousvähennyskelpoisten töiden tarjoaminen?

HEIMO Osuuskunnan jäsenenä voit tarjota kotitalousvähennyskelpoisia palveluita. Katso vero.fi sivuilta millä kriteereillä ja mihin töihin kotitalousvähennyksen saa.


Voiko Osuuskunnan y-tunnusta käyttää tukkutilien/yritysalennusten saamiseen?

Voit pyytää Osuuskuntaa avaamaan tukku/yritystilin tarvitsemaasi yritykseen. Avatut tukku/yritystilit ovat käteistilejä eli jäsen maksaa materiaalihankinnat tilauksen/oston yhteydessä.

Muistathan, että voit myös vähentää materiaalikuluja laskulla tietyin ehdoin, jos olet sopinut asiakkaan kanssa asiasta.

OTa yhteyttä

Lue rekisteri- ja tietosuojaselosteemme tästä.

050 4703 555

Ma-pe 12.00-16.00

Sähköposti
 
info@heimoosk.com