Usein kysyttyä

Mikä ihmeen osuuskunta?

Osuuskunta on yritys siinä missä muutkin yritysmuodot. Osuuskunnan suurena etuna on se, että et yritä yksin vaan osuuskunta on oma yhteisö, jossa sinun ei tarvitse yksin kantaa yrittäjyyteen liittyviä riskejä ja velvoitteita – osuuskunnan hallinto hoitaa byrokratian puolestasi.

Osuuskuntaan liittyy liittymismaksu, jolla on tarkoitus sitouttaa ja saada aktivisia jäseniä toimintaan. Osuustoiminnasta hyötyvät suoraan jäsenet ja mitä enemmän käytät osuuskuntaa niin sitä enemmän hyödyt itse jäsenyydestä (vrt. vaikka S-ryhmä ja bonukset).

Lue Osuustoimintakeskus Pellervon sivuilta hyvä kooste miksi kannattaa liittyä osuuskuntaan.

Mitä kuluja jäsenyydestä tulee?

HEIMO Oskin liittymismaksu on 99 euroa. Liittymismaksu sisältää osuuspääomamaksun, joka on 50 euroa – osuuspääomamaksu palautetaan jäsenyyden kestäessä vuoden (jäsenyyden päättymisen yhteydessä).

Ainoa kulu jäsenyyden aikana on jäsenen käyttäessä laskutuspalvelua osuuskunta periin jokaisesta laskutuksesta hallintokorvauksen eli ns. laskutuspalkkion (4%).

Muistathan, että et saa koko asiakkaalta laskutettavaa summaa itsellesi, koska työosuuskunnassa toimiessasi siitä maksetaan myös työntekijän pidätykset, mahdollinen arvonlisävero ja lakisääteiset työnantajamaksut (kuten muutoinkin palkkasuhteessa). Voit kuitenkin saada käyttöösi vähennyksiä (mm. matkakulut tai tarvikehankinnat), jos olet sopinut asiakkaan kanssa ko. vähennysten lisäämisestä laskuun.

Mikä ihmeen hallintokorvaus?

Hallintokorvaus peritään laskutettavista laskuista (v. 2019 hallintokorvaus on 4%). Hallintokorvaukset käytetään osuuskunnan yleisten hallinto- ja palvelukulujen kattamiseen ja mahdollinen ylijäämä palautetaan vuosittain jäsenille mm. heidän tulonsa suhteessa.

Miten HEIMO Osk eroaa esim. laskutuspalveluista (kevytyrittäjyys)?

Suurin ero on status – eli työosuuskunnassa työt tehdään työsuhteessa osuuskuntaan eli olet palkansaaja/työntekijä. Kevytyrittäjyydessä sinut tulkitaan helpommin yrittäjäksi.

Osuuskunnan jäsenenä palkastasi maksetaan TYELiä eli olet palkansaaja kun taas kevytyrittäjyydessä palkkioistasi tulee maksaa YELiä. Osuuskunnan jäsenenä voit kuulua oman alasi liittoon ja kerryttää ansiosidonnaista. 

Autamme ja neuvomme myös työsi hinnoittelussa sekä sopimusasioissa. Tarjoamme myös jäsenistön osaamista potentiaalisille asiakkaille.

Miten HEIMO Osk toimii?

HEIMO Osk on työosuuskunta, jonka tarkoitus on tarjota palveluita jäsenilleen kustannustehokkaasti sekä parantaa työmahdollisuuksia. HEIMO Oskin jäsenenä et ole yrittäjä, vaan palkansaaja. Yritykset/jäsenet tekevät toimeksiannot HEIMO Oskin kautta, joka hoitaa laskutuksen (myös mahdolliset karhut/perinnän). HEIMO Oskilla on myös sisäisiä hankkeita ja projekteja, joihin työllistetään sekä jäseniä että ulkopuolisia toimijoita. Osuuskunta huolehtii myös työnantajan velvoitteista.

Kuinka paljon minulle jää käteen töistä?

Suuntaa antava esimerkki: Heidi, 40v. on tehnyt työn yritys X:lle. Kertakorvauksena on sovittu 1000e (ilman alv:ta). Ei vähennyksiä (esim. kilometrikorvauksia tai materiaalihankintoja). Veroprosentti 25.

VÄHENNYKSET

ProsenttiaSummastaEuroa
Osuuskunta palkkio4%1 000,0040,00
Ennakonpidätys25.0 %1 000,00250,00
Työeläkemaksu (TYEL)25,3%1 000,00253,00
SOTU-maksut3,41%1 000,0034,10
Yhteensä577,10

YHTEENSÄ

Euroa
Rahapalkka1 000.00
– Vähennykset–  577,10
+ Kulukorvaukset+  0.00
MAKSETAAN 422,90 €

Olenko työsuhteessa HEIMO Oskiin?

Työtä tehdään HEIMO Oskin lukuun. Verohallituksen palkkaa- vai työkorvausta ohjeen mukaan osuuskunnan kautta tehtävä työ on työsuhteista. Työttömyyskassat ja TE-toimistot ratkaisevat kuitenkin asian itsenäisesti, joten ennen liittymistä kannattaa selvittää työttömyysasemansa itse ko. viranomaisilta.

Esimerkkejä jäsenien töistä:

  1. Jäsenemme Pia on graafinen suunnittelija. Hän on löytänyt yrityksen joka haluaa työllistää hänet projektiin. Osuuskunta sopi yrityksen kanssa toimeksiannon ja solmi Pian kanssa työsopimuksen projektin ajaksi. Pian tehtyä työn hän ilmoitti Osuuskunnalle tehdyt tunnit ja Osuuskunta laskutti yritystä. Kun suoritus näkyi Osuuskunnan tilillä Osuuskunta hoiti ilmoitukset viranomaisille sekä maksoi palkan Pian tilille.
  2. Jäsenemme Heikki on Personal Trainer ja hänellä on asiakkaina kuukausiasiakkaita sekä sali, jolla hän toimii maksaa hänelle mm. saliohjauksista. Osuuskunta tekee Heikin kanssa työsopimuksen perustuen tunteihin/palveluihin joita Heikki tarjoaa. Heikki ilmoittaa tehdyt työt käyttämällä Osuuskunnan laskutuslomaketta ja Osuuskunta lähettää laskut asiakkaille. Suoritusten saavuttua Osuuskunnan tilille hoitaa osuuskunta ilmoitukset viranomaisille sekä maksaa palkan sovittuna määräaikana Heikin tilille.

Ansiosidonnaisen kerryttäminen

Kun olet työsuhteessa Osuuskuntaan voit kerryttää ansiosidonnaista. Jos et ole vielä minkään liiton tai kassan jäsen voit liittyä esim. YTK:aan kun työsuhteesi osuuskuntaan astuu voimaan.  YTK:n  sivuilta voit käydä tutustumassa jäsenyys- ja työssäoloehtoihin.

Toiminimi, osakeyhtiö, laskutuspalvelu vai osuuskunta?

Jokaisessa on omat puolensa joita kannattaa punnita. Jos et ole ennen ollut yrittäjä ja kaikki yrittäjyyteen liittyvät kiemurat kuten esimerkiksi viranomaisvelvoitteet ja taloushallinto ovat hebreaa ja haluat keskittyä oman työsi tekemiseen – siihen minkä parhaiten osaat – on osuuskunta erittäin hyvä vaihtoehto. Osuuskunnan kautta saat tehtyä vähennyksiä sekä sinulla on mahdollisuus vuosittain saada ylijäämäpalautusta eikä sinun tarvitse huolehtia yrittäjyyteen liittyvistä velvotteista.

Laskutuspalvelut toimivat kirjaimellisesti laskutuspalveluna jossa maksat käytön mukaan laskuista, mutta HEIMO Oskiin verrattuna et saa ylijäämäpalautuksia, sinun työpanostasi ei voida “myydä” muille osakkaille, et saa tukea markkinointiin ja koko yhteisön tuki jää paitsi.

Kun liityt jäseneksi niin seuraamme myös toimintasi kehitystä ja tarvittaessa saat meiltä apua oman yrityksen perustamiseen ja halutessasi hoidamme yrityksesi taloushallinnon.

Voiko Osuuskunnan y-tunnusta käyttää tukkutilien/yritysalennusten saamiseen?

Voit pyytää Osuuskuntaa avaamaan tukku/yritystilin tarvitsemaasi yritykseen, Avatut tukku/yritystilit ovat käteistilejä eli jäsen maksaa materiaalihankinnat tilauksen/oston yhteydessä.

Muistathan, että voit myös vähentää materiaalikulut laskulla jos olet sopinut asiakkaan kanssa asiasta.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close